Λίγα λόγια
Η κλασική κωπηλασία, ως άθλημα, γίνεται με ειδικά σκάφη, που έχουν ολκωτά σέλματα (κινητούς πάγκους) και φορητούς σκαρμούς που στερεώνονται στα πλευρά. Η συστηματική άσκηση στην κωπηλασία αναπτύσσει το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα. Στις μέρες μας, οι κωπηλάτες αγωνίζονται ο ένας εναντίον του άλλου είτε ως μονάδες είτε σε πλήρωμα δύο, τεσσάρων ή οκτώ ατόμων. Πρόκειται για άθλημα το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 και στη χώρα μας υπάγεται στα Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας.
Πως γυμνάζεται αρμονικά όλο το σώμα;
Σε μια σύντομη ανάλυση, οι αθλητές καθώς κάθονται σε θέση την οποία ωθούν άλλοτε προς εμπρός και άλλοτε προς τα πίσω, είναι απαραίτητο η δύναμή τους να ξεκινά από τη βάση των ποδιών κι αφού περάσει στην πλάτη και τα χέρια, να καταλήγει στους κοιλιακούς μύς και να επιστρέφει στα πόδια. Αυτή είναι μια διαδικασία που οι αθλητές καλούνται να εκτελέσουν επανειλημμένα σχεδόν σε κάθε τους προπόνηση και φυσικά στον αγώνα κι έχει ως αποτέλεσμα την άριστη σωματική τους κατάσταση τόσο νευρομυικά όσο και καρδιοαναπνευστικά.
Γιατί στην ακαδημία κωπηλασίας
Στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης υφίσταται τμήμα ακαδημίας κωπηλασίας το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του να γυμνάζονται συστηματικά, υπό την καθοδήγηση καταρτισμένου προσωπικού σε ομαδικές προπονήσεις στις οποίες οι αθλητές καλλιεργούν το πνεύμα της συνεργασίας και ομαδικότητας, αποκτούν την ικανότητα αποτελεσματικής δράσης μέσα στην ομάδα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον καθορισμό στόχων.
Είναι αναμφισβήτητα υπέροχος ο συνδυασμός του αθλήματος που σου παρέχει το είδος της άσκησης που σε ικανοποιεί και ταυτόχρονα υλοποιείται σε ένα από τα ομορφότερα γεωγραφικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Πολύ συχνά οι αθλητές έχουν επαφή με το νερό και ολοκληρώνουν την προπόνηση τους χρησιμοποιώντας τα σκάφη και τον εξοπλισμό του σωματείου, είτε κατά μήκος της νέας παραλίας και μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είτε ακόμη και σε ποτάμια ή λίμνες.
Κωπηλασία και τραυματισμοί
Έρευνες έδειξαν οτι η κωπηλασία είναι μία από τις πιο πλήρεις ασκήσεις. Συγκεκριμένα οι κωπηλάτες γυμνάζουν το 86% των μυών τους. Εκτός αυτού, με την απόκτηση σωστής τεχνικής μηδενίζονται οι κραδασμοί και οι πιέσεις που ευθύνονται για τους τραυματισμούς των αθλητών και ταυτόχρονα δημιουργεί την καλύτερη φυσική κατάσταση στο μικρότερο δυνατό χρόνο αναλογικά με οποιοδήποτε άλλο άθλημα εξαιρώντας μόνο το αλπικό σκί.
Γυμναστική στην έδρα τους και όχι μόνο...
Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από το γυμναστήριο (του οποίου η χρήση είναι καθημερινή), το νεώσοικο (που αποθηκεύονται τα προπονητικά και τα αγωνιστικά σκάφη), και το κωπηλατήριο (όπου εκεί οι εκκολαπτόμενοι κωπηλάτες εφαρμόζουν τις γνώσεις που έλαβαν μέχρι τη στιγμή που θα είναι σε θέση να μπούν σε προπονητικό σκάφος κωπηλασίας).
Εκτός από την προπόνηση στη βάρκα, οι μικροί αθλητές θα πραγματοποιούν την προπόνησή τους τόσο σε κλειστό χώρο χρησιμοποιώντας κωπηλατοεργόμετρα, καθώς και στην ειδική αίθουσα του κωπηλατηρίου, η οποία αποτελεί ένα άριστο μέσο προσομοίωσης της κίνησης, όσο και σε εξωτερικές οργανωμένες δράσεις υπό την έμπειρη καθοδήγηση των γυμναστών τους.
Σκοπός
Σκοπός της είναι να αποτελεί ένα σταθερό πυρήνα παιδιών δίνοντας έμφαση στο συνδυασμό αθλημάτων μέσα από το παιχνίδι, κάνοντας έτσι τους νέους κωπηλάτες να αγαπήσουν τις υγιείς συνήθειες του αθλητισμού και ταυτόχρονα να τροφοδοτεί με αθλητές το αγωνιστικό τμήμα του Ομίλου αναπτύσσοντας την ομάδα με σταθερό ρυθμό.
Αργότερα, αφού οι αθλητές ενταχθούν -εφόσον το επιθυμούν- στο αγωνιστικό τμήμα στο οποίο πλέον έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ανεπανάλητπες εμπειρίες λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Προπονητές: Ιωάννης Μαρόκος 6970046943, Πέτρος Μπαλλής 6972430292
Ώρα προσέλευσης στα μαθήματα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στις 17:00, Σάββατο και Κυριακή στις 10:00.
«Βάλε πλώρη στο μαγευτικό κόσμο της κωπηλασίας»