2310 83 1333 Εγγραφή

Δανιόλεια

Δανιόλεια

Κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 50 χρόνια είναι η σχεδόν αδιάλειπτη διοργάνωση κωπηλατικών και ιστιοπλοϊκών αγώνων προς τιμή του συμπολίτη μας Αντώνιου Δανιόλου. Πρόκειται για τον Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού  και ύπαρχο του υποβρυχίου «ΤΡΙΤΩΝ», που έπεσε ηρωικά στη ναυμαχία του Καφηρέα το 1942, κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, μαζί με ακόμη 19 αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού ναύτες.

Προς τιμή του λοιπόν ο Όμιλός μας διοργανώνει τα «Δανιόλεια», τους  πανελλήνιους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας που διεξάγονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μια διαδρομή 5,5 χμ από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

Το 2013 μάλιστα η διεξαγωγή των «Δανιολείων» περιελάμβανε και αγώνες παράκτιας κωπηλασίας και λειτούργησε ως test event για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε τον επόμενο χρόνο από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στους συγκεκριμένους αγώνες συμμετείχαν σε πληρώματα μαζί με αθλητές σωματείων και αρκετοί παγκόσμιοι πρωταθλητές, όπως οι Γιάννης Χρήστου, Γιάννης Τσίλης, Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας, Δημήτρης Μούγιος, Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας, προκειμένου να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την παράκτια κωπηλασία.

 

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΝΙΟΛΟΥ(1911-1942)

Ο Αντώνιος Δανιόλος (1911-1942) από Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κατετάγη το 1937 στη δύναμη των υποβρυχίων.

Τα ελληνικά υποβρύχια στο Β παγκόσμιο πόλεμο, παρόλο που κινδύνευαν λόγω παλαιότητας, εκτελούσαν τις αποστολές τους με πετυχημένες επιχειρήσεις. Στην ηρωική αυτή προσπάθεια, θυσιάστηκαν τα περισσότερα από τα υποβρύχιά μας, ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ΓΛΑΥΚΟΣ, ΠΡΩΤΕΑΣ, ΤΡΙΤΩΝ στη δύναμη του οποίου ανήκε ο συμπολίτης μας Αντώνιος Δανιόλος.

Ο πλωτάρχης του πολεμικού μας Ναυτικού Αντώνιος Δανιόλος χάθηκε ηρωικά ναυμαχώντας ως ύπαρχος του υποβρυχίου ΤΡΙΤΩΝ στις 16 Νοεμβρίου 1942 με άλλους 19 Αξιωματικούς και Ναύτες στα στενά του Καφηρέα.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, τιμώντας τον ήρωα, έδωσε το όνομά του σε μία από τις οδούς της και η Πατρίδα μας σε Ταχαίο Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημμάτων του στόλου μας.

Ο Ομιλος Φίλων Θαλάσσης, τελεί κάθε χρόνο από το 1957, επίσημους ναυταθλητικούς αγώνες στη μνήμη του με την επωνυμία ΔΑΝΙΟΛΕΙΑ.

Συλλογή Εικόνων
Δανιόλεια
Δανιόλεια
Δανιόλεια
Δανιόλεια
Δανιόλεια
Δανιόλεια

Όμιλος Φίλων Θαλάσσης - Ο.Φ.Θ

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης ιδρύθηκε το 1946 και αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ναυταθλητικά σωματεία της χώρας. Στόχος του είναι να προάγει τον ναυτικό αθλητισμό να εμπνεύσει την αγάπη και το σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον και να ενισχύσει τη σχέση των Θεσσαλονικέων με το υγρό στοιχείο.

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και τα τμήματα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όμιλος Φίλων Θαλάσσης

Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 10, 54642, Θεσσαλονίκη

2310 83 1333

2310 84 8643

info[a]ofth.gr

www.ofth.gr